Hibaüzenet

Strict warning: Only variables should be passed by reference eval() függvényben (/chroot/home/zimonyiz/zimonyizoltan.hu/html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code 6 sor).

Tokaji Írótábor

Tokaj ötödször

Mire jó a tokaji írótábor? Őszinte aggódást, rosszindulatot türöz  válasz, ki hogyan teszi-forgatja a szavakat. Az írótábor — ráadásul tokaji előnévvel — a szóviccekben könnyen átalakul ivótáborrá. Elhangzott már így is! Ez évben jobbára csak vendégként vettem részt Tokajban. Ha a házigazda készlenlét-érzete nem is lazult bennem, a résztvevő oldottságával éltem-laktam a tábort, s emlékeztem a korábbiakra. Azon kevesek közé tartozom ugyanis, akik valamennyi alkalommal résztvevők voltak. Most, hogy jobban figyelhettem a Tokaj-jelenségre, fogalmazódni kezdett a válasz, ami már érlelődött bennem az évek során, de a mire jó kérdésre eddig mégis inkább csak szívvel adtam, nem értelemmel. 

Felszólalás Tokajban (1988)

Tizenöt év folytonosság — egy év kihagyás. Ilyen előzmények után találkozunk újra Tokajban. Akik részt vettünk a tavalyelőtti vitán, tudjuk, hogy nem a fáradtság, nem ésszerű ritmusváltás, nem a megújuláshoz szükséges erőgyűjtés volt az oka a tábor szüneteltetésének. A tokaji írótábor éppen 1986-ban érte el története egyik csúcspontját, az addigi átlagos érdeklődés megduplázódott, a vita az irodalmi élet centrumához közelítette a tanácskozást, lényeges, időszerű és érzékeny kérdéseket érintett. Mindez egy rosszul működő társadalmi–politikai–kulturális szerkezetben persze nem erény, hanem botrány, s ez a szerkezet 1986-ban bizony rosszul működött. Éppen ezért a tábor nemcsak története csúcspontjára, hanem szakadék szélére is ért.

A kilencvenes fordulat

 
A Tokaji írótábornak 1972-től, kezdetektől résztvevője voltam, tanúja tehát negyedszázados történetének. Most mégsem az emlékező pozíciójából szólok. A tábor 1990-es átalakulását, s annak előzményeit próbálom meg felidézni.
A szálak 1987-ig nyúlnak vissza, amikor - mint ismeretes - a Tokaji írótábor elmaradt. A „szüneteltetése"* a kulturális politika 1986-os fekete évének abba a jelenség-sorába tartozott, amely a szegedi Tiszatáj betiltásával kezdődött el, s az írószövetségi kilépés-kampányban tetőzött.

Szerepem a Tokaji írótáborban

 
 
A Tokaji írótábornak 1972-től, kezdetektől résztvevője voltam, tanúja tehát negyedszázados történetének. Az alábbiakban mégsem az emlékező pozíciójából szólok. A tábor 1990-es átalakulását, s annak előzményeit próbálom meg felidézni. Szerepfílozófiai értelemben vett szerepemet tehát; volt ugyanis néhány év, amikor ott látható a kéznyomom a Tokaji írótáboron. Ez az időszak 1990 elejétől kezdődött, s 1993 októberében le is zárult.
Feliratkozás RSS - Tokaji Írótábor csatornájára