Hibaüzenet

Strict warning: Only variables should be passed by reference eval() függvényben (/chroot/home/zimonyiz/zimonyizoltan.hu/html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code 6 sor).

Hetek költőcsoport

Azonosítási kísérlet

 
 
A nemzedéktudat pályakezdő írókban-költőkben a legerősebb; ők érzik úgy, hogy biztonságosabb rajban fölrepülniük. Rendhagyó tehát, hogy egy versantológiában a derékhad (válogatott kötetes, József Attila- és Radnóti-díjas) költői fogódzkodnak fiatalosan össze, egyéniségük színeit tompítva öltik fel egy közösség csoportvonásait.
Akik még őriznek emlékfoszlányokat a hatvanas évek költői mozgásairól, értik, hogy éppen ők, Ágh István, Bella István, Buda Ferenc, Kalász László, Raffai Sarolta, Ratkó József és Serfőző Simon jelentkeznek együtt.

„Az ének megmarad”

Bevezető a Hetek miskolci estjén (1985)
 
Amikor az egyetemről hazajöttem, az volt a kérdés, hogy szülővárosom eltemet vagy fölemel . Az irodalomszervező vágy, amely akkoriban, 1966-tájt fölpezsgett, fölfelé hajtott, feladatokat és szerepet kínált. Ez a buzgalom emelt ki a hatvanas évek első felében indult költők közül hetet, és szervezett a Napjaink köré, egybeterelte és tudatosította költői csoportjukat. Nemcsak a verseiket közölte, gyakran személyesen is hívta őket, úgyhogy itt a miskolci emlékképekben, a fogalmakat belső zengésbe helyező őstapasztalásban a költő szóra több arc is fölkáprázik: a Hetek eleven arca. Egyre inkább retusálatlan közelképekben, szülői tragédiák árkaival, a szülőfalut bemutató bölcsőhely körüli séta meghittségében, jó kolbászok fokhagymaillatában, pecázás közben és bálványfaállításkor, s egy villámkatonáskodás kényszerközösségében.

Hetek a Kossuth klubban

Hetek
 
Ez év [1986] január 27-én a Kossuth Klubban  a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Irodalmi Szakosztá­lya, a Magyar Írók Szövetsége és a Magyar Rádió közös rendezésében nagysikerű költői estet tartottak. A Hetek né­ven indult költői csoport munkásságának jellemzőiről, ha­tásáról beszélt Zimonyi Zoltán, a nemrégiben megjelent „Az ének megmarad” (Hetek) című antológia összeállítója. A jelenlévő költők verseit előadóművészek tolmácsolták.
 
Feliratkozás RSS - Hetek költőcsoport csatornájára