Hibaüzenet

Strict warning: Only variables should be passed by reference eval() függvényben (/chroot/home/zimonyiz/zimonyizoltan.hu/html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code 6 sor).

Kalász László

„Hegedűnyakú madarak szálltak”

Beszélgetés Kalász Lászlóval
 
A Petőfi Irodalmi Múzeum Hangtára őrzi azt a felvételt, amelyen Kalász László (Perkupa, 1933. február 3.–Szalonna, 1999. január 25.)  József Attila–díjas költő, a Napjaink című egykori miskolci irodalmi folyóirat szerkesztő bizottsági tagja beszélt életéről, gyermek és ifjúkoráról, a debreceni egyetemi évekről, az Építünk, az Alföld és a Napjaink című folyóiratokról, költői pályakezdéséről és hitvallásáról, mestereiről és kortársairól. A kazetta megörökítette négy, szalagra mondott versét is. A felvételt 1985. április 27-én készítettem Szalonnán, a költő otthonában.

„A törékeny mindenség érfutásai”

Kalász László költészetéről
 
Kalász László két évtizednél hosszabb költői pályáját rövidítve ismerte meg az olvasó. 1967-ben (31 éves korában) „fiatal” költőként jelent meg az első könyve (Szánj meg idő); azóta jutott jogos helyére, a lírai középnemzedékbe. További kötetei (Parttól partig, 1970., Hol vagy jövendő, 1973., Ne dűts ki szél, 1975.) már a végeredményt: a költői hajlam és a külső meghatározók összegződését jelzik, ahogyan az Én összetalálkozik a világgal, átéli, megtapasztalja, s e tapasztalásból gyúródik egybe a sorsa.
Feliratkozás RSS - Kalász László csatornájára