Hibaüzenet

Strict warning: Only variables should be passed by reference eval() függvényben (/chroot/home/zimonyiz/zimonyizoltan.hu/html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code 6 sor).

Színház, kritikák, előzetesek

Beke Sándor

Bródy Sándor: A tanítónő

Bukovcan, Ivan: Struccok estélye

A címbeli struccok: a hajdani VIII. bések; az estély: a 25. érettségi találkozójuk egy szlovák városkában. Kilencen gyűl­tek össze, köztük sikeresek és megrekedtek. Mindannyian mohón feledkeznek ifjúságukba, a diákcsínyek mámorába, mely 1943-ban, a fasiszta Szlovákiában apró politikai tettel is felért. Az egyik csíny, a „menetelés” föl­idézése életük alakulására, mindannyiuk – mint kiderül: közös – sorsára irányítja a fi­gyelmüket.

Csehov: Cseresznyéskert

Csehov szerencsét hoz a Miskolci Nemzeti Színháznak. Ma is jó emlékű a Ványa bácsi egykori kamaraszínházi előadása, a Cseresznyéskert ez évi bemutatója pedig – az egyébként igen átlagos – színi évad alighanem legjobb előadása lesz.
Cseresznyéskert a tétlenségben, az álmokban és a pillanatban való ellenál­lás nélküli feloldódás világnézetét fejezi ki. Csehov nem engedi, hogy a szerep­lőkben élő érzelgős-lírai atmoszféra ön­állósuljon, mint azt sem, hogy a tárgyi­lagos néző kinevesse hőseit.

Gyermekszínház

A gyermekkori színházi élménye­im, ahogy visszaidézem, nem voltak gyermekszínházi élmé­nyek. Akkoriban e „tagozata” talán nem is létezett a Miskolci Állami Déryné Színháznak, tízéves koromtól mégis – eleinte középiskolás nővé­rem „osztálytársaként” – minden „felnőtt”-darabot megnéztem, amelyet a diákbérletezés lehozott a délutáni sorozatba. A Csongor és Tünde, a Pettyes, a Trubadúr, Trenyov Gim­nazistákja, amire határozottan em­lékszem az első évadból, később, még mindig nem a gyerekkor legvégén áll Kazimír Károly emlékezetes Antigo­né előadása.

Illyés Gyula: Testvérek

Katona József: Bánk bán

Kertész Ákos: Névnap

Feliratkozás RSS - Színház, kritikák, előzetesek csatornájára